Fisksorter
Rengbåge Skriv ut E-postadress

Regnbågen är en medlem av laxfiskfamiljen som spridits över stora delar av jorden från den amerikanska västkusten. Lättaste kännetecknet är det breda rödvioletta bandet längs sidorna. De svarta prickarna återfinns på sidor, rygg- och stjärtfena. Regnbågen kan väga upp till 15 kg och bli 80 cm lång. Vanligast ligger vikten på vild regnbåge under 1 kg medan odlad väger mer, men sällan över 5 kg.

Arten inplanterades i Sverige på 1890-talet. All regnbågslax som finns i svenska vatten är odlad. Den odlas i hela landet, både i söt- och saltvatten och är lättodlad med små krav på temperatur och vatten. Regnbågen har fått många olika namn i handeln. Felaktigt kallas den ibland ”forell” då den på tyska heter ”regenbogenforelle”.

I Sverige finns den i vilt tillstånd endast när den planterats ut för sportfiskeändamål. Smaken är ganska lik laxens och färgen på fiskköttet kan variera från ljusbrunt till rosa, rött eller nästan vitt. Regnbågen leker i vilt tillstånd på våren men vilda bestånd har endast i undantagsfall lyckats reproducera sig i svenska vatten.

Regnbågen är av hög kvalitet året om och den som saluförs är odlad. Det finns KRAV-odlad svensk regnbåge. Regnbågen är omtyckt hos sportfiskarna.

Senast uppdaterad 2009-11-21 19:22
 
Öring Skriv ut E-postadress

Här har vi en av odlingens fina Öringar.

Senast uppdaterad 2009-11-21 18:40
 
Röding Skriv ut E-postadress
I Sverige finns flera olika arter av röding. Den skiljer sig från övriga laxfiskar genom sina små fjäll, sina ljusa fläckar mot silvrig bakgrund och sin spektakulära röda bukfärg i samband med leken på hösten. Fenorna har en orange-röd färg med vita kanter. Av våra inhemska rödingar utgör storröding, mindre och större fjällröding tre olika arter. Dessutom finns här två närbesläktade rödingarter från Kanada (kanada- och bäckröding). Rödingen kan enligt norska uppgifter väga upp till 15 kg, de svenska uppgifterna lyder på ca 10 kg och 80 cm. Vanligtvis väger den 0,5-1 kg i våra vatten. Den trivs bäst som ensam art i kallt och klart, syrerikt vatten i våra fjälltrakter men även på större djup i sjöar i syd- och mellansverige. Den finns både som vild och odlad och är kanske den mest "exotiska" laxfisken av alla. De olika arterna hybridiserar med varandra och avkomman är fortplantningsduglig vilket tyder på att det fortfarande pågår en aktiv artbildning. Leken sker vanligtvis på hösten, rommen kläcks om våren. Vissa individer är stationära medan andra kan vandra, om möjligt ända ut till havet på sommaren.

Rödingen är en uppskattad matfisk och största delen som saluförs är odlad. Sverige är ett av de ledande länderna när det gäller rödingodling. Rödingen har ofta röd köttfärg och är god helstekt i panna eller ugn, grillad, rökt eller gravad.

Bästa säsong är höst och vinter men odlad röding kan köpas hela året. Röding fiskas med krok och nät.